Aluminijum

Eloksiranje

Eloksiranje ili elektrolitsko oksidiranje je postupak kojim se s pomoću električne struje na predmetima od aluminijuma i od njegovih legura proizvodi sloj aluminijum oksida, koji ih može štititi od korozije i habanja; može služiti kao električni ili toplotni izolator, ili kao podloga za zaštitne premaze boja, lakova.

Taj se sloj oksida može bojiti organskim bojilima, tako da služi i kao ukras. Postoji velik broj modifikacija toga postupka, ali se svi osnivaju na tome da se u jednoj elektrolitskoj kadi aluminijski predmet učini anodom, pa se oksidira elektrolitski razvijenim kiseonikom.

Eloksiranje se zasniva na elektrokemijskoj metodi anodične oksidacije. U tom postupku aluminij se presvlači jednim tankim slojem oksida (debljine oko 1 mikrometar ili 1 μm) čime se štiti od dalje oksidacije. Međutim ta debljina sloja nije dovoljno debela i dekorativno nije prihvatljiva, pa se aluminijski profil podvrgava obradi fazne oksidacije u kojem se debljina zaštitnog sloja povećava na 12 do 30 mikrometara. Ovaj postupak se obavlja na posebnim postrojenjima u kojima su postavljene kade dubine i do 2,5 m. Kade su napunjene hemikalijama koje redosledom učestvuju u postupku eloksiranja.

Između svake kade nalazi se voda za ispiranje. Postupak eloksiranja se sastoji od:

  • mehanička priprema četkanjem profila, uređaji sa kružnim četkama od tankih žica od nerđajućeg čelika.
  • odmašćivanje u deterčentima na temperaturi od 65 do 75 °C u trajanju od 10 minuta;
  • odmašćivanje u mineralnoj sodi (natrijum hidroksid) na temperaturi od 40 do 60 °C u trajanju od 5 minuta;
  • neutralizacija u nitratnoj kiselini;
  • anodizacija u sumpornoj kiselini na temperaturi od 18 °C u trajanju od 50 minuta;
  • bojanje u tečnosti za dobijanje nijanse eloksaže – ovaj postupak se preskače ukoliko se traži boja eloksiranja u prirodnoj boji aluminija;
  • zatvaranje pora ili silitiranje(hladno i toplo), oko 3 minute.

Četkanjem se odstranjuju prirodni oksidi, odmašćivanjem i nagrizanjem otvaraju se pore, a anodizacijom se stvara tanki sloj aluminijeva oksida po konfiguraciji pora. Ukoliko je potrebno bojanje ono se vrši taloženjem nekog metala u dno pore. Završni korak je silitiranje kojom se pore potpuno zatvaraju.

1 Komentar

Marko Lukic

28 novembra, 2018 @ 07:08

Reply

Postovani,

Zanima me da li radite usluzno eloksaciju?

Unapred zahvalan,
Marko Lukic
FMT DOO Zaječar

Ostavite Komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.