Objavljen od strane sarka 30 marta, 2020 pod Blog

Kada pomislimo na uštedu prostora u enterijeru, prvo što nam padne na pamet jesu rešenja za skladištenje i to je potpuno razumno jer je internet preplavljen savetima i rešenjima za skladištenje i takav način ekonomisanja sa prostorom. Međutim, ono što je manje poznato, a što spada u jedno od najefikasnijih rešenja za male enterijere jeste ušteda postgnuta izborom vrata i vratanaca za elemente. U pitanju su, razume se, klizni okov i klizna vrata.  

 

Iako su mnogima prva asocijacija na klizne sisteme klizna vrata vrata od terase, ako malo bolje razmislite, klizne sisteme i klizna vrata možete upotrebljavati gotovo svuda: kao sobna vrata, kao vrata za kuhinjske elemente, kao vrata ormara i slično. Upotreba ove vrsta vrata postaje sve popularnija. Pored njih, tu su i klizno preklopna, tzv. harmonika vrata. Na primer, obe navedene vrste vrata štede prostor i dobro su poznata kao alternativa tradicionalnim unutrašnjim vratima, ali takođe imaju svoju upotrebu i u ormarima, kuhinjskim elementima,… 

Preklopna ili klizna vrata

Preklopna vrata često su poznata i kao klizna vrata i funkcionišu preko gornjeg visećeg okova. Preklopna vrata funkcionišu tako što klize u zidnu šupljinu („kliz“), zaklanjujući ga od pogleda i osiguravajući da se štedi prostor jer se vrata ne moraju otvarati u samoj prostoriji i na taj način zauzimati prostor. Preklopna vrata mogu biti pojedinačna ili se mogu ugraditi u paru kada su u pitanju veći otvori kojima su potrebna vrata. Međutim, preklopna vrata ne spadaju u moderan koncept – zapravo, ona su bila veoma popularna u kasnim 80-im i ranim 90-im godinama. 

Popularnost kliznih vrata danas nastavlja da raste, a savremeni dizajn kliznih vrata omogućava da se ona uklapaju u sve vrste enterijera. Možete da imate jednostruke ili dvostruke klizne sisteme i u različitim veličinama.

Praktičnost klizniih vrata

Klizna vrata su takođe izuzetno praktična. Staklena klizna vrata omogućavaju maksimalan prodor svetlosti u prostoriju, a odlična su i za pregrađivanje prostorija. Na primer, kada su u pitanju stanovi izdavanje manjih površina proći će znatno bolje ukoliko ti stanovi imaju klizna vrata. Ona mogu da pregrade sobu i na taj način omoguće više funkcionalnih jedinica u okviru jednog stana, ona mogu da osiguraju energetsku efikasnost – i toplinu – tako što će zatvoriti veće površine kada one nisu potrebne, i ne zauzimaju prostor koji tradicionalna „otvorena“ vrata zauzimaju, omogućavajući vlasniku da stvori preko potrebnu dodatnu sobu u stanu koji će iznajmljivati. 

Estetika

Što se tiče same estetike, klizna vrata su modernog izgleda i dobro pristaju svakom enterijeru. Zamenom čvrstog zida za staklena klizna vrata prostor će od malog i skučenog odjednom postati mnogo prostraniji i komotniji. 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom približili sve osnovne prednosti kliznih sistema i njihovu primenu u enterijerima. 

Ostavite Komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.