Objavljen od strane sarka 11 maja, 2017 pod Blog

Spojnice za nameštaj

Imaju istu funkciju kao i spojnice za vrata tj. da povežu frontu sa korpusom (krilo sa okvirom) i da omoguće njegovo okretanje oko vertikalne ose, kao i automatsko zatvaranje krila i delimo ih na: uvrtne, preklapajuće, ukopavajuće i najčešće korišćene KLAP (za drvo, alum. i staklo) pa vam njih i opisujemo: sastoje se iz dva dela: same spojnice i podloške kojom se podešava udaljenost spojnice od boka.

Da bi spojnica mogla da se montira u krilu mora da se izbuši rupa prečnika 35 mm za vrata od univera i drveta ili 26 mm za vrata od stakla.

U zavisnosti od toga koliko vratno krilo pokriva bočnu stranu razlikujemo tri vrste: potpuni preklop tzv. „0″ ili ravna, polupreklop tzv. „9″ ili polukolenasta, upadajuća tzv. „18″ ili kolenasta

Pri upotrebi standardnih spojnica ugao otvaranja vrata je 95° ili 110°. Postoje i spojnice sa većim uglom otvaranja npr. 135° ili 170°.

Kod spojnica za staklo sa spoljašnje strane se koriste pokrivne kapice u raznim završnim obradama koje se u principu isporučuju odvojeno.

Pored osnovnih modela postoji veoma širok spektar spojnica specifičnih namena, i o njihovoj upotrebi najbolje je konsultovati našu tehničku službu.